Uncle Bill

‘Old soldiers never die.’ Elk jaar als bij mij in de straat de auto van Uncle Bill weer een aantal dagen aanwezig is moet ik aan deze uitdrukking denken. Uncle Bill was veteraan van de slag om Arnhem, operatie Market Garden. Een dappere maar tevergeefse poging om de oorlog tegen nazi-Duitsland nog voor de winter van 1944 te beëindigen. De parachutisten die rond Arnhem geland zijn en dagen zonder steun van grondtroepen rond de brug (later genoemd naar majoor John Frost) hebben gevochten en rond Hartestein in Oosterbeek. De parachutisten vormden het 1st Airborne Division.

Onze vereniging heet FC Airborn om aan te geven dat de frisbee zweeft (airborne) wij geboren zijn om te frisbeeën (vandaar dat we de e weglaten) maar ook om de band tussen Arnhem en deze dappere soldaten te eren. Ons logo is een verwijzing naar de vliegtuigen die de troepen boven Arnhem hebben gebracht.

Elk jaar kwam Bill naar Nederland en logeerde bij de buurvrouw en kwam naar de herdenkingen, oude kameraden ontmoeten. Haar en mijn dochter waren nog klein en dikke vriendinnen en als een echte bevrijder kwam hij nooit met lege handen. Chips (salt en vinegar) en snoep, en aan mij dacht hij ook met een paar blikjes Brits bier.

Nederland werd zijn 2e vaderland, na het overlijden van zijn vrouw kwam hij nog vaker en bracht veel tijd hier door. Af en toe kwam ik hem tegen en maakte even een praatje. Hij reed zelf nog op en neer met zijn auto, was bij de pinken en goed geluimd.

Afgelopen week is uncle Bill in Arnhem overleden. Op 91-jarige leeftijd is hij in de stad die de rest van zijn leven centraal is gebleven, overleden. In dezelfde stad waar hij zo hard heeft gevochten en veel kameraden heeft verloren. Bill, I salute you.